Çin , Wikipedia ‘ya Rakip Oluyor.

toplumgundemi

Türkiye’de Wikipedia’ya ya 29 Nisan’da getirilen erişim yasağının ve Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales'i, World Cities Expo Etkinliği davetli listesinden çıkarılmasının yankıları sürerken Çin Halk Cumhuriyeti kendi Çevrimiçi ansiklopedisinin oluşturulması çalışmalarına hız verdi.

Çin Ansiklopedisi, ilk kez 1993 yılında akademisyenlerin desteğiyle ilk yazılı baskısı yayınlandı ve ikinci bir sayı 2012'de yayınladı.
Ancak eleştirmenler, hükümetin finanse ettiği eserlerin bazı kayıtları siyasi amaçlar için atladığını veya çarpıttıklarını söyledi.
Bu gelişmeler ardından ansiklopedinin çevrimiçi sürümü oluşturma fikri 2011'de onaylandı, ancak projesinin hayata geçmesi için çalışmalara son günlerde hız verildi.
Çin önümüzdeki yıl ulusal ansiklopedisinin çevrimiçi versiyonunu tamamlayacak Wikipedia’ya rakip olacak.
Yetkililer, her biri yaklaşık 1.000 kelimeyle 300.000 girişi barındıracak olan proje üzerinde çalışmak üzere 20.000'den fazla kişinin işe alındığını söyledi.
Wikipedia'nın aksine, gönüllüler tarafından açıkça düzenlenebilmek yerine, devlet tarafından yönetilen üniversitelerden seçilmiş akademisyenler tarafından oluşturulacak.
Çin Ansiklopedisi Çin'de düzenlenen "Kitap ve Süreli Yayınlar Dağıtım Birliği" başkanlığını yürüten projenin genel yayın yönetmeni Yang Muzhi, nisan ayının başlarında yayınladığı bir güncellemeyle "Kitap değil, büyük bir kültür hazinesi" dedi.
Yang , Çin'nin "kamuoyunu ve toplumu" oluşturulan uluslar arası baskıya maruz kalmamak için kendi platformunu oluşturduğunu söyledi.
"Dünyadaki en büyük, en kaliteli yazar ekibimizle amacımız Wikipedia’yı yakalamak değil, onu geçmek” diye de ekledi.
Çin , Baidu ve Qihu 360 gibi kendi çevrimiçi ansiklopedilerini başlatan yerel şirketlerin yanı sıra en büyük platform Wikipedia ile doğrudan rekabet halinde olacak.
Çin’deki kullanıcılar şu an Wikipedia’ya erişim sağlayabiliyor ama bazı içeriklere erişim engelleniyor.Dalai Lama ve Başkan Xi Jinping gibi konularda aramaları ve erişim engeli var.
Oxford İnternet Enstitüsünde araştırma görevlisi olan Taha Yasseri, BBC'ye "Çin'deki bilgiye ihtiyaç duyan insanlar, Wikipedia'yı olağan anti-filtreleme ve web maske araçlarıyla kullanıyor ve bu otoriter bir devlet için ideal değil Bu girişimin amacı kullanıcıyı devlet kontrolündeki içeriğe çekmek dedi
Ancak meslektaşı Joss Wright, platformun " Bu platformu beğenme eğilimde olan yerli kullanıcılara benzersiz bir deneyim sunabileceğini ” belirtti.

2014 yılında Rusya ülkede mevcut platformdan daha iyi bilgi vermeyi amaçlayan ve Wikipedia'nın alternatif bir versiyonunu da planladığını açıkladı.

Bu gelecek süreçte Wikipedia’ya alternatif ve devletlerin kontrolü altında birçok çevrimiçi bilgi platformunun oluşturulacağının işareti olarak algılanıyor.

Rakka Hakkında Bilmemiz Gereken 7 Şey

Çin , Wikipedia ‘ya Rakip Oluyor.